ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΩΣΤΗΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΩΣΤΗΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ

Γενναιόδωρες Οικογενειακές Πολιτικές προκάλεσαν την Αύξηση του Ποσοστού των γεννήσεων, αλλά πιέζουν τα δημόσια οικονομικά. Η Γαλλία αγωνίζεται για να πληρώσει την έκρηξη των γεννήσεων.
Με ένα μέσο όρο 2,01 δείκτη γονιμότητος , η Γαλλία μπορεί να υπερηφανεύεται για το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ιρλανδία και, τα τελευταία χρόνια, έχει μεγάλο αριθμό γεννήσεων που δεν είχε η χώρα από το 1970.
Ο δείκτης  είναι πηγή εθνικής υπερήφανης πολιτικής : Ενώ συνολικά ο πληθυσμός της Ευρώπης αναμένεται να μειωθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες , στην Γαλλία αναμένεται να αυξηθεί , παρέχοντας μια πιο σταθερή ομάδα των ενηλίκων που εργάζονται για να παρέχουν υποστήριξη τόσο στους νέους όσο καις στους ηλικιωμένους .
 Η Γαλλία έχει επιτύχει μία μικρή έκρηξη γεννήσεων( baby-boom) με μερικές από τις πιο γενναιόδωρες επιδοτήσεις στην Ευρώπη για τις οικογένειες , καθώς και πρόσβαση στην παιδική φροντίδα. Οι δαπάνες για την οικογενειακή πολιτική-συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων , φοροαπαλλαγών για τους γονείς και χρηματοδότηση από το κράτος για τη στέγαση – ίση σχεδόν  με 4 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας , είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και 34 βιομηχανικές χώρες Ανάπτυξης και σχεδόν διπλάσιο από το Μ.Ο 2,2 %.
Η αύξηση του πληθυσμού της Γαλλίας είναι μια σημαντική δοκιμασία για τον σοσιαλιστή πρόεδρος François Hollande , ο οποίος πρέπει να συμβιβάσει το στόχο του για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά με την κεντρική εκλογική υπόσχεσή του να μην εγκαταλείψει τις νέες γενιές.
Αυτό που διακυβεύεται είναι εάν η Γαλλία μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τις δαπάνες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης, για ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας- που λένε οι αναλυτές ότι συνέβαλε στο υψηλό ποσοστό των γεννήσεων -όταν τρέχει το χρέος της χώρας.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γαλλίας αυξήθηκε ονομαστικά 0,5 % μεταξύ 2009 και 2012 , ενώ το χρέος της χώρας αυξήθηκε απότομα και αναμένεται να φθάσει το 93,4 % του ΑΕΠ το τρέχον έτος . Οι Κοινωνικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων για τη νεολαία, τους ανέργους και τους ηλικιωμένους, προβλέπεται να ανέλθει στο 31,7 % του ΑΕΠ το τρέχον έτος, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ .Η ανεργία στην Γαλλία έχει αυξηθεί στο υψηλότερο των 15 ετών, στο 11 % .
Εν τω μεταξύ, στη γειτονική Γερμανία – που έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γεννήσεων στην Ευρώπη, η οικονομία της είχε ρυθμό ανάπτυξης, ονομαστικό 2,7 % από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έως το 2012. Το Χρέος – που ήταν αναλογικά μεγαλύτερο από αυτό της Γαλλία το 2008- έφτασε στο 81,9 % του ΑΕΠ και προβλέπεται να αρχίσει να ελαττώνεται από εφέτος. Το Βερολίνο έχει ελέγξει  την αύξηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας, και  αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το 26,1 % του ΑΕΠ για τρέχον έτος .Παρά  τον χαμηλό δείκτη γονιμότητος 1,4 στη Γερμανία, που σημαίνει ότι θα είναι όλο και πιο σοβαρή η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της, για να υποστηρίξει τη γήρανση του πληθυσμού της, η Γερμανία διαθέτει σήμερα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ευρωζώνη . Οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της ισχυρής ανταγωνιστικότητας και η οικονομικής ανάπτυξης, αλλά  επίσης υφίσταται η δυνατότητα από μια  συρρικνούμενη δεξαμενή της νεολαίας να καλύπτουν  θέσεις εργασίας.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει την βεβαιότητα ότι οι προσπάθειές  της για αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης θα επιβραβευθούν, κάτι που θα συμβάλει στην βελτίωση των διαθεσίμων των ταμείων του κράτους και θα τεθεί το μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης της, σε υγιή οικονομική βάση . Αλλά πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι η Γαλλία δεν μπορεί να ξεφύγει από μια βαθύτερη αναθεώρηση του συστήματος πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών προαγωγής της οικογενειακής πολιτικής.
 « Η τάση είναι σαφής, και η κατεύθυνση προβληματική », δήλωσε ο Jacques Cailloux , επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura , με έδρα το Λονδίνο . ” Οι προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να συγκρατήσει τις κοινωνικές δαπάνες δεν είναι επαρκής. “
Κατά την ανάληψη της Προεδρίας, τον Μάη του 2012 , ο κ. Ολάντ ανέλαβε την δέσμευση να υλοποιήσει δύο πράγματα : να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να επενδύσει στις μελλοντικές γενιές . Ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει  το έλλειμμα στο 3 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013 , σε σύγκριση με το 5,3% του 2011 .
 Την ίδια στιγμή , ποσό € 7.500.000.000 προορίζεται για να πληρώσει 60.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του και  ότι τα παιδιά θα πρέπει να εισάγονται στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς από την ηλικία των δύο, αντί για τριών ετών.
« Δεν μπορούμε να δεχτούμε να θυσιάσουμε τη νεολαία μας , ” δήλωσε ο κ. Ολάντ , τον Δεκέμβριο του 2012.
Λιγότερο από ένα χρόνο από την εκλογή του , όμως , ο κ. Ολάντ ήταν αντιμέτωπος με μια σκληρή πραγματικότητα . Η ανεργία συνέχισε να αυξάνει ενώ τα στοιχεία του  δημόσιου ελλείμματος αυξήθηκαν  περισσότερο από ότι  αναμενόταν..
Ακόμη , η γαλλική κυβέρνηση προώθησε ένα σχέδιο για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας με κρατική επιχορήγηση  για τους νέους ενήλικες με κόστος € 3,5 δισ. το χρόνο . Τον περασμένο μήνα , ξεκίνησε επίσης ένα πειραματικό σχέδιο κοινωνικής πρόνοιας που εγγυάται ένα ελάχιστο μηνιαίο επίδομα ύψους περίπου € 500 για 10.000 άνεργους νέους, ένα μέτρο  που σχεδιάζεται να  συνεχισθεί τα επόμενα έτη ώστε να καλυφθούν 100.000 νέοι ενήλικες .
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο πρόεδρος προσπάθησε να περιορίσει τα οικογενειακά επιδόματα που επωφελούνται πλούσια νοικοκυριά . Πρότεινε να περιορισθεί μια ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση,  που ίσχυε για όλες τις οικογένειες με παιδιά, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους , μόνο για τα φτωχότερα νοικοκυριά . Εξ αιτίας ισχυρής αντίδρασης των οικογενειακών οργανώσεων οδήγησαν τον κ. Hollande να καταργήσει την αρχική πρότασή του και να ρυθμίσει ώστε να υπάρχει οριακό μόνο όφελος.
Για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες , η κυβέρνηση μείωσε τις στρατιωτικές δαπάνες και τις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών , κλείνοντας πρεσβείες σε διάφορες χώρες . Τα σχέδια για την κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας και κανάλια νερού επίσης αναβλήθηκαν επ ‘αόριστον .
Όταν παρουσίασε το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 , η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι ο στόχος για έλλειμμα 3 % , το οποίο είχε ήδη εγκαταλειφθεί για το 2013 , θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι το 2015 .
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τα δημόσια οικονομικά  και το ίδιο διάστημα να διασφαλίσουμε το Γαλλικό κράτους πρόνοιας “, δήλωσε βουλευτής των Σοσιαλιστών, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών στην Εθνοσυνέλευση και σύμβουλος του κ. Hollande
Δόκιμη μετάφραση από:
By GABRIELE PARUSSINI/ Wall Street Journal/Europe
Updated Nov. 26, 2013 3:10 a.m. ET
                                                              ΣΧΟΛΙΟ : 
                          Εδώ στην πατρίδα μας τι από αυτά σχεδιάζεται / γίνεται;
 
                                                               
                                                               ΤΙΠΟΤΕ 
 
                                               ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
                ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ
                ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
                ΓΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟ 137,2
                ΔΕΙΚΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΟΣ 1,3 (ΧΩΡΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ 1,1)
                ΑΔΡΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΟΣ 10,5 (ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ)
               ΣΧΕΣΗ ΗΛΙΚΙΩΝ 0-14 / 65 ΚΑΙ ΑΝΩ = 0,7
               ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 2012: 100,371
               ΘΑΝΑΤΟΙ 2012: 116,670   ΜΕΙΟΝ = 16,299
 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΛΣΤΑΤ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Comments are closed.