ΠΩΣ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1.000 € ΓΙΑ ΤΟ 2014

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι με αφορμή ερωτήματα Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αναφορικά με την προθεσμία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (φοιτητικό επίδομα ενοικίου 2014) ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, ότι κατόπιν επικοινωνίας με την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, διευκρινίστηκε ότι, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 2/39647/0026/30-8-2013 έγγραφο της, δεν τίθεται προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Στις αρχές Απριλίου διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την υποβολή του φοιτητικού επιδόματος. Οι Γραμματείες των τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν ήδη καλέσει τους δικαιούχους για το Φοιτητικό Επίδομα 2014 με ανακοινώσεις τους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στις εφορίες, αφού οι γραμματείες των σχολών θα υποβάλουν τις αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου όπως έγινε και πέρσι.

Δικαίωμα αίτησης για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών 2014 έχουν οι προπτυχιακοί φοιτητές που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία, σπουδάζουν για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και είναι είτε πρωτοετείς κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 είτε διανύουν βασικό έτος σπουδών (έως και 4ο έτος ή 6ο έτος μόνο για την Ιατρική) και πρέπει να έχουν περάσει το ήμισυ των μαθημάτων τους κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000€) προσαυξημένο κατά τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000€) για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

1. Αίτηση του γονέα (με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής) και εξουσιοδότησή του προς το φοιτητή για την κατάθεση των δικαιολογητικών ή αίτηση του φοιτητή, όταν δικαιούχος είναι ο φοιτητής.

2. Πιστοποιητικό καλής επίδοσης (δίδεται από τη Γραμματεία του Τμήματος του φοιτητή)

3. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος 2013 (αν δεν υπάρχει, Ε1 οικ. έτους 2013) ή Βεβαίωση Προσόδων (η τελευταία) για τους Κύπριους φοιτητές Σε περίπτωση διαζυγίου, να κατατεθεί και το διαζευκτήριο ή αν αυτό δεν υπάρχει, απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου ή έγγραφο που να αποδεικνύει τη γονική μέριμνα του φοιτητή.

4. Αντίγραφο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Ε9) οικ. έτους 2013 Αν δεν υπάρχει Ε9, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία. *

5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πρωτότυπο ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Οι Κύπριοι φοιτητές θα προσκομίσουν βεβαίωση από την οικεία δημοτική αρχή, στην οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία γέννησης των τέκνων.

6. Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας του γονέα δικαιούχου ή του φοιτητή δικαιούχου

7. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του γονέα δικαιούχου ή του φοιτητή δικαιούχου περί της μη είσπραξης του στεγαστικού επιδόματος για το ίδιο έτος άλλη φορά

8. Φωτοαντίγραφο Μισθωτηρίου Συμβολαίου με την ένδειξη κατάθεσης σε ΔΟΥ Για τη διαμονή σε ξενοδοχείο απαιτείται βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης διαμονής και απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ίδιο διάστημα.

9. Φωτοτυπία τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου γονέα ή του δικαιούχου φοιτητή, όταν δικαιούχος να είναι ο ίδιος ο φοιτητής (IBAN) ΠΡΟΣΟΧΗ Για όλα τα αντίγραφα απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 του δικαιούχου για τη γνησιότητά τους.

*Οι φοιτητές πρέπει να κρατήσουν αντίγραφα των δικαιολογητικών αριθμ. 3 και 5, διότι θα τους χρειαστούν κατά την κατάθεση αίτησης σίτισης & στέγασης τον Απρίλιο & Μάιο. Παρεμπιπτόντως, στη διαδικασία σίτισης και στέγασης θα χρειαστεί και το Ε1 οικ. έτους 2013.

Οι προϋποθέσειςΠοιοί είναι όμως οι δικαιούχοι του φοιτητικού επιδόματος; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησής του;Ο λόγος για τον οποίο θα χρειαστεί να προσκομίσετε όλα αυτά τα δικαιολογητικά, είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληροίτε για να εισπράξετε τα 1000 ευρώ.

Δικαιούχοι του φοιτητικού επιδόματος είναι όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές της οικογένειας, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη εκτός της κύριας κατοικίας τους. Χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος σύμφωνα με τον κανονισμό της λειτουργίας τους.

Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται:

1) Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

2) Μισθωτήριο συμβόλαιο θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ.,

3) Πιστοποιητικό σπουδών που χορηγεί η Σχολή, όπου θα αναφέρονται τα μισά τουλάχιστον μαθήματα στα οποία ο φοιτητής είχε επιτυχία.

4) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριος ή επικαρπωτής κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιούμενων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ. μ.

Comments are closed.