ΕΝΦΙΑ: Ποιοι απαλλάσσονται – Προϋποθέσεις & Προθεσμίες

Αντιμέτωποι με τον νέο φόρο ακινήτων έρχονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είτε θα φορολογηθούν για πρώτη φορά με τον ΕΝΦΙΑ είτε θα λάβουν “φουσκωμένο” εκκαθαριστικό, όντας σε μια από τις κατηγορίες που χαρακτηρίζονται ως οι χαμένοι των αλλαγών στη φορολογία ακινήτων.

Επιβαρύνσεις προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, οι οποίοι έως τώρα πλήρωναν μόνο ΦΑΠ για αξία περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ, όπως επίσης οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν έχουν εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης, καθώς μπαίνει φόρος και στο κτίσμα και στο υπόλοιπο του οικοπέδου.

Πιο ” βαρύ” είναι το εκκαθαριστικό για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους και ημιυπαίθριους χώρους, αφού αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου που φορολογείται, ενώ ακόμα πιο “βαρύ” είναι το εκκαθαριστικό για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, καθώς απαλλάσσονταν από το Έκτακτο Τέλος.

Φόρο θα πρέπει να πληρώσουν και όσοι έχουν αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης πιλοτής ως πάρκινγκ, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, τα οποία φορολογούνται για πρώτη φορά.

Πάντως, με Απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων θα οριστούν, οι διαδικασίες για την απαλλαγή από το φόρο, των νοικοκυριών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Έκπτωση 50%

Έτσι, προβλέπεται έκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.

Πλήρης απαλλαγή

Η απαλλαγή είναι πλήρης για τρίτεκνους– πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, ( δηλαδή ως 16.000 ευρώ ) ,για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.

Προθεσμία

Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου.

Μηδενικός είναι ο συντελεστής του νέου Φόρου και στα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες και στάνες.

Comments are closed.