Σχετικά με το : νομοθετικό πλαίσιο των μετεγγραφών

«Το νομοθετικό πλαίσιο των μετεγγραφών είναι σαφές»

«Το νομοθετικό πλαίσιο των μετεγγραφών είναι σαφές και με αυτό θα γίνουν φέτος οι διαδικασίες μετεγγραφής  των φοιτητών» σημείωσε στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλας Ξουλίδου.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέλυσε τις κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Με τον Ν.4264 που ψηφίστηκε πριν από τέσσερις μήνες περίπου προβλέφθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη μετεγγραφή  των φοιτητών πολυτέκνων, τριτέκνων οικογενειών και ειδικών κατηγοριών.

Μετά από δύο μήνες  με τροπολογία στο Ν.4274 αντιλαμβανόμενοι ως Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την οικονομική συγκυρία, την οικονομική κατάσταση μιας πολύ μεγάλης μερίδας  συμπολιτών μας που έχουν παιδιά που σπουδάζουν προχωρήσαμε σε μια τροποποίηση και εισάγαμε και εισοδηματικά κριτήρια.

Έτσι λοιπόν σε διάστημα 4 μηνών μέχρι σήμερα έχουμε δυο νομοθετικές ρυθμίσεις  που αφορούν τις διαδικασίες μετεγγραφής των φοιτητών.

Και στις δυο όμως αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτό που προβλέπεται ρητά είναι ότι δικαιούνται μετεγγραφή αυτοί οι οποίοι έδωσαν Πανελλαδικές  εξετάσεις τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή μένουν ρητά εκτός της διαδικασίας των μετεγγραφών  αυτοί οι οποίοι πέρασαν με το 10%».

Στο προσεχές διάστημα θα εκδοθούν και οι Υπουργικές αποφάσεις  από το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες θα ορίζουν τη διαδικασία  των μετεγγραφών.

Ως τις 26 Σεπτεμβρίου τελειώνει η διαδικασία της εγγραφής των φοιτητών στα τμήματα που έχουν πετύχει και από εκείνη την ημέρα θα ανοίξει το σύστημα  για όσους φοιτητές δικαιούνται μετεγγραφή.

Καταλήγοντας ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι «καταλαβαίνουμε όλους τους γονείς που αγωνιούν,  αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτή τη χρονική στιγμή που οι διαδικασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, δυστυχώς, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους. Είναι ανεπίτρεπτο. Το νομοθετικό πλαίσιο των μετεγγραφών είναι σαφές και με αυτό θα γίνουν φέτος οι διαδικασίες μετεγγραφής  των φοιτητών».

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ: Σας άκουσα με μεγάλη προσοχή, κύριε Υπουργέ. Αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω τα αγκάθια που εξακολουθούν να υφίστανται στη διαδικασία μετεγγραφών των φοιτητών, στην οποία δημιουργείται δυστυχώς και φέτος δύο ταχυτήτων, θα έλεγα, επιλογή φοιτητών.
Καταρχάς, σας υπενθυμίζουμε τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Την τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά, δηλαδή το 2013-2014, η ανακοίνωση των μετεγγραφών έγινε το μήνα Μάρτιο. Αυτό, λοιπόν, είχε σαν αποτέλεσμα οι φοιτητές να χάσουν το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους. Φέτος, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Θα ήθελα, επίσης, να επιστήσω την προσοχή και στο ζήτημα των χρονικών πλαισίων που αναφέρατε κι εσείς, το οποίο αποτελεί βραχνά, ειδικά για τους πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους.
Επίσης, εν ευθέτω χρόνω θα πρέπει να ανακοινωθούν και οι αντιστοιχίες των σχολών με τις μετεγγραφές, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει απρόσκοπτα.
Ένα επιπλέον θέμα που έχει ανακύψει είναι η περίπτωση των μετεγγραφών αδελφών φοιτητών. Εδώ, λοιπόν, με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4264 έμμεσα καλύπτονται και αρκετές περιπτώσεις οικογενειών που έχουν ταυτόχρονα δύο ή και περισσότερα τέκνα ενεργούς φοιτητές, εφόσον το ένα εκ των τέκνων έλαβε μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2013-2014 και εντεύθεν.
Στην περίπτωση, όμως, που το γεγονός των αδελφών φοιτητών προέκυψε στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2012-2013 ή και πριν, ο ν. 4264 δεν έχει αναδρομική ισχύ κι έτσι δεν καλύπτονται αυτές οι περιπτώσεις. Κατά τον τρόπο λοιπόν αυτόν προκύπτει το παράδοξο αυτών των περιπτώσεων, αυτών των οικογενειών που απέκτησαν αδελφούς φοιτητές τη χρονιά 2013-2014.
Όπως καταλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ, αυτό είναι και άδικο και αντισυνταγματικό. Δεδομένου ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι τόσες σε αριθμό ώστε να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στο Υπουργείο και στη λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, θα ήθελα να απαντήσετε ξεκάθαρα ως προς το πως σκοπεύετε να ρυθμίσετε νομοθετικά αυτές τις περιπτώσεις.
Να σας επισημάνω, επιπλέον, ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις μετεγγραφές παρουσίασε και τεχνικά προβλήματα, συγκεκριμένα ως προς την ορθή συμπλήρωση του ΑΦΜ των φοιτητών και των γονέων τους που απαιτείται για τον έλεγχο του εισοδήματος. Θα ήθελα, λοιπόν, να θέσω και το θέμα αυτό σε γνώση σας, ώστε να ρυθμιστεί κι αυτό άμεσα.
Κλείνοντας, θεωρώ αναγκαίο να επανέλθω ξανά στο ζήτημα, κύριε Υπουργέ, των επιτυχόντων με τη διαδικασία του 10%, όπως το διατύπωσα και στην ερώτηση που έκανα στο Υπουργείο πριν από δύο μήνες. Κι εσείς προσωπικά οφείλετε –πιστεύω- να άρετε αυτόν τον παραλογισμό και την αδικία που προκαλεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:Επειδή αναφερθήκατε σε κάποια θέματα του παρελθόντος, κυρία συνάδελφε, σε κάποια εξάμηνα, τα οποία χάνονται κατά τη διαδικασία μετεγγραφών, δυστυχώς σε όλες τις διαδικασίες που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα έτη πάνω στο θέμα των μετεγγραφών, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας του πρώτου εξαμήνου. Δυστυχώς. Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό.
Αναφερθήκατε σε μια σειρά από περιπτώσεις, οι οποίες πραγματικά δεν μπορούν να προβλέπονται μέσα στο σχέδιο νόμου…

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΙΟΥ: Ο νόμος αναδρομικά … (δεν ακούστηκε).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αυτό που έχω να πω είναι ότι για αυτό υπάρχουν και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, οι οποίες και τα κενά καλύπτουν, αλλά –αν θέλετε- δίνουν και τις απαιτούμενες λύσεις, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια που ο νόμος ορίζει. Έτσι, λοιπόν, θα βγουν εγκύκλιοι όπου θα ξεκαθαρίσουν και κάποια ζητήματα.
Θα σας πω και κάτι άλλο: Καθημερινά, το mail του Υπουργού, το mail το δικό μου καθημερινά κατακλύζεται από δεκάδες περιπτώσεις που εσείς κι εμείς πιθανόν δεν έχουμε αντιληφθεί. Όλα αυτά τα ξέρουμε. Όλα αυτά θα τα λύσουμε. Σας είπα, όμως, και πριν ότι αυτά θα λυθούν εντός των προβλεπόμενων και των οριζόμενων από το νόμο.
Το 10% που αφορούσε η ερώτηση σας λοιπόν και για την οποία ήρθα να απαντήσω εδώ, δυστυχώς –και το κατανοούμε- δεν προβλέπεται. Για οποιαδήποτε άλλα ζητήματα, όμως, μπορεί το Υπουργείο μέσα στα πλαίσια του νόμου να δώσει απαντήσεις.

 

Comments are closed.